Kamera Sistemleri
Antalya Kamera Sistemleri
Antalya Kamera sistemleri denildiğinde yıllardır ilk akla gelen yerlerden biri olan kepezuydu.com, sadece Antalya değil, Türkiye’nin farklı bölgelerinde de hizmet vermektedir. Ancak bu güvenlik kamerası montajı yaptırmadan önce, bu konuda bir ön bilgiye sahip olmalısınız. Aksi halde maalesef kandırılabilirsiniz.
Güvenlik sistemlerinin, Alarm sistemi ile birlikte diğer önemli bir parçası olan kamera sistemleri konusunda bilmeniz gereken her şeyi, kısaca sizlerle paylaşalım istedik.
Kamera Nedir?
Ev, işyeri, okul, fabrika gibi yerlerin güvenliğini sağlamak ve olası tehlikelerde caydırıcı olması için kurulan görüntüleme düzeneklerine, kamera sistemleri denir.
Kamera Parçaları Nelerdir?
Güvenlik kamera sistemleri, birkaç ana parçadan oluşur; Kamera, kablo, adaptör, konnektör, power jak, DVR cihazı, Hdd (harddisk). Kurulacak olan alanın büyüklüğüne, kamera sisteminin kalitesine, sayısına, kaydedeceği süreye göre, kullanılan malzeme sayısı ve kalitesi de değişmektedir.
Kamera Sistemi Nasıl Seçilir?
Evinize ya da işyerinize güvenlik kamerası kurulumu yaptırmadan önce, cevap vermeniz gereken bazı sorular vardır. Bunlar;
Kamera ve gözetim sistemi nasıl seçilir?
Analog, SDI ve IP kameralar arasındaki fark nedir?
Kamera sisteminin en önemli parçaları; HD SDI kamera, geleneksel Analog kamera veya üzerinde ağ bağlantısı bulunan IP kameradır. Geleneksel analog kamera 720×480 çözünürlüğe sahipken, HD SDI kamera 1280×1024 ve 1920×1080 çözünürlüğe sahiptir. Bağlantı iki tür kabloyla yapılırsa, IP kamera yalnızca bir ağ kablosuyla kurulacaktır.
Doom ve Box kameraları arasındaki fark nedir?
Doom ve Box kameralarının genel yapısı aynıdır. Çünkü Aralarındaki farklar detay özelliklerinde bulunmaktadır. Bu nedenle kamera seçimi konuma bağlıdır.
Kaç kamera kurulmalıdır?
Her kameranın kendi görüş açısı, uzunluğu ve genişliği vardır. Böylece kurulum yerinde duvarın uzunluğuna ve genişliğine göre kamera sayısını seçebilirsiniz.
İç ve dış kameralar nasıl seçilir?
Kamera yoğunluğunun yanı sıra, odanın genişliği veya uzunluğu da önemlidir. Dış mekanda kurulum yapılırken hava koşulları önemli bir husustur. Örneğin; yağmurlu bir yere su geçirmez bir kamera kurmak, kameranın mekanik olarak hasar görmesini engeller.
Ekstra aydınlatmaya ihtiyacınız var mı?
Çevreniz iyi aydınlatılmışsa ve kameranın kayıt kalitesini etkilemiyorsa, ek olarak aydınlatmaya gerek yoktur. Ek aydınlatma, gece ve loş ışık koşullarında kayıt kalitesini artıracaktır.
Kendim kurabilir miyim?
Elbette, gerekli araçlara sahipseniz, bunları kendiniz kurabilirsiniz. Ancak bu konuda iyi bir araştırma yapmalısınız.
HD-SDI kamera,AHD.HD-TVI veya IP kamera?
Her iki kamera da yüksek çözünürlük kaydettiği için, bu biraz zor bir karar. HD-SDI,AHD,HD-TVI kamera görüntüleri, herhangi bir görüntü kaybı olmadan izlenebilir. IP kameralar ise daha az kabloyla çok tasarruf sağlar, kurulumu kolaydır, ölçülebilirdir. Açık veya kapalı erişim seçeneklerine sahiptir. İnternet üzerinden, uzaktan kumanda ve video görüntüleme sağlar. Gelecekteki kamera hangisi? Her ikisi de ihtiyaçları tam olarak karşılasa da, IP kameralar her şeyi aynı anda çözme avantajına sahiptir.
Kamera Çeşitleri Nelerdir?
Analog kameralar, dijital kameralar veya ip kameralar olmak üzere 3 ana bölüme ayrılsa da, kullanım alanları ve çekim bölgelerine göre dünya çapında en çok adlandırılan ve kullanılan kamera çeşitlerinden bahsedelim;
Gece Görüşlü Güvenlik Kameraları:
Pan Tilt Zoom (PTZ) Güvenlik Kameraları: Pan Tilt Zoom kamera ve gözetleme kamerasının tüm kontrolü sizin elinizde. Yakınlaştırma, konumlandırma gibi özelliklere bağlı olarak, az sayıda kamera ile geniş bir alanı görebilirsiniz. PTZ kameralar 360 derece döner ve 90 derece yukarı ve aşağı hareket eder. Bu hareketli kafa 3 şekilde kontrol edilebilir: Joystic aracılığıyla uzaktan, DVR üzerindeki panel veya bilgisayardaki bir yazılım ile birlikte klavye faresi kullanılarak.
Plaka Tanıma Kameraları: Plakayı vurgulayacak şekilde tasarlanmıştır. Davaları ve ihlalleri tespit etmek için kullanılır. Sayıları ve harfleri vurgulamak için tasarlanmıştır. Bir plaka tanıma kamerası DVR’a kaydetmeden önce, sayıyı algılamak ve vurgulamak ve görüntüyü daha net hale getirmek için, görüntüyü çeşitli filtrelerden geçirir. Net bir görüntü elde etmek için konum çok önemlidir. Lensin çekişine bağlı olarak, plakayı 30 metreye kadar bir mesafede, 120 km / s hızda ayırt etmek mümkündür.
Kamera ve Sistemleri
Bullet Güvenlik Kamerası: Bullet kameralar silindiriktir, toza ve suya dayanıklıdır ve çeşitli boyutlarda, fiyatlarda ve şekillerde bulunurlar. Bu da onları iç ve dış mekan kullanımı için ideal kılar.
Dome Güvenlik Kamerası: Dome kameralar duvara monte edilirse, ortamı görmek daha kolay olacaktır. Bu kameralar daha çok; mağazalar, ofisler ve bekleme odaları gibi halka açık yerlerde kullanılır.
Casus Kameralar ve Gizli Kameralar: Art niyetli kişiler için ya da evde bakıcı çalıştıran ebeveynlerin, bakıcıyı kontrol etmek için yerleştirdikleri kamera çeşididir. Dışarıdan bakıldığında görülmeyecek yerlere monte edilir.
Çok Mercekli- Multi Sensör Güvenlik Kamerası
Balıkgözü Güvenlik Kamerası
Geniş Dinamik Aralıklı Kameralar
IP Güvenlik Kameraları
Değişken Odaklı Lensli Kameralar
HD-SDI Kameralar
Nasıl Çalışır?
“Kamera ve sistemleri nasıl çalışır” sorusunu cevaplamadan önce, kameranın hangi parçalardan oluştuğunu söyleyelim. Kameralar dört parçadan oluşur;
Objektif;
Gövde; Görüntülerin toplandığı ve işlendiği bölümdür.
Vizör; Bakaç adı da verilen bu bölüm, objektifin hemen üzerinde bulunan ekrandır.
Lens; Görüntünün yakın ya da uzak olmasını ayarlayan bölümdür.
Kameranın hangi parçalardan oluştuğunu ana hatlarıyla öğrendik. Şimdi, cevap vermemiz gereken “Kamera sistemi nasıl çalışır” sorusuna geçelim.
Nesnelerden, insanlardan, hayvanlardan vs.. yansıyan ışık demeti, objektif ve lens tarafından toplanarak elektronik sinyallere dönüştürülür ve gövdeye iletilir. Bu sinyaller burada işlenir ve elektronik sinyaller görüntüye dönüştürülerek vizöre yansıtılır. Akabinde bu görüntüler, kablolar vasıtasıyla, depolama birimi olan hdd’ye kaydedilir.
Kamera Sistemleri Ne İşe Yarar?
Alarm sistemleri ve kamera sistemleri her ne kadar hırsızlıkları önlemek için kullanıldığı düşünülse de, sadece hırsızlık söz konusu değildir. Bunun yanında gasp, cinayet, yaralanma, kapkaç gibi suçları da kayıt altına alarak, faillerin bulunmasında ve yakalanmasında oldukça önemli bir yere sahiptir. Tabii sadece suçu önleme ve suçluyu tespit etmek için kullanılmaz. Aynı zamanda işyerinizde çalışanların gün içerisinde neler yaptıklarını takip edebilir, herhangi bir sorunda kısa sürede müdahale edebilirsiniz.
Kamera Sistemlerinin Fiyatları Ne Kadar?
Kamera sistemlerinin fiyatlarından bahsetmek istiyoruz. Ancak bu oldukça değişken bir konudur. Kullanılan malzemelerin kalitesi, sistemin döşeneceği alanın büyüklüğü, kullanılan kamera sayısı, kayıt edilecek sürenin uzunluğu ve işçilik gibi etkenlere göre kamera sistem ücretleri değişmektedir. Bunun yanında 2’li kamera sistemi, 4’li kamera sistemi, 6’li kamera sistemi, 8’li kamera sistemi, 16’lı kamera sistemi gibi kamera sayısına göre fiyatlar belirlenmektedir. Güvenlik kamera sistemi fiyatlarının 1500 TL’den başladığını söyleyebiliriz. Kamera sistemleri fiyat listesi için buradan bize ulaşabilirsiniz.
Çeşitleri Nelerdir?
Kamera çeşitlerinden yukarıda bahsetmiştik. Kamera çeşitlerinden de bahsetmek istiyoruz. Kameranın kurulacağı yere göre değişen türleri;
Okul kamera sistemi
İşyeri kamera sistemi
Bina kamera sistemi
Kamu kurumları kamera sistemi
Mobese kamera sistemi
Bebek ve Bakıcı Kamera
gibidir.
Bunun yanında,
Kablolu İç Mekan Kameraları
Kablosuz İç Mekan Kameraları: Wi-Fi kameralar veya IP kameralar olarak da adlandırılan kablosuz iç mekan kameraları, bir Wi-Fi ağına bağlanır ve görüntülerini bulutta depolar. Video görüntülerini iletmek için bir kabloya ihtiyaç duymadıklarından kurulumu kolaydır. Ancak yine de bir yerden güç almaları gerekir.
Kablolu Dış Mekan Kameraları: Kablolu dış mekan kameraları, merkezi bir kayıt cihazına bağlanır ve genellikle uzun, silindirik şekilleriyle adlandırılan bullet tarzı kameralardır. Duvara veya tavana monte edilebilirler ve prize takılmaları gerekmez. Birçok kablolu kamera, dış mekanlarda veya iç mekanlarda kullanılabilir ve genellikle profesyonel kurulum gerektirirler.
Kamera Sistemleri
Kablosuz Dış Mekan Kameraları: Kablosuz dış mekan kameraları, iç mekan benzerlerine benzer ancak daha büyüktür ve hava şartlarına dayanıklıdır. Özel bir montaj plakası ve vidalar kullanılarak, bir duvara veya sert bir zemine monte edilmeleri gerekir. Bazı modellerinde davetsiz misafirleri korkutmaya yardımcı olmak için, entegre bir spot ışığı ve siren bulunur. Genellikle geniş bir görüş alanına (130 derece veya daha fazla) sahiptirler ve çoğu kablolu bullet kameradan daha geniş bir alanı görürler.
Telsiz Dış Mekan Kameraları: Kablosuz dış mekan kameraları, pille çalışan (genellikle şarj edilebilir) ve bu nedenle bir prize takılması gerekmeyen kablosuz kameralardır. Yalnızca hareketi algıladıklarında kayıt yaparlar ve kurulumu çok kolaydır. Telsiz kameralar tipik olarak kablosuz kameralarla aynı özelliklere sahiptir. Ancak pil gücünün sınırlamaları nedeniyle sürekli kayıt yapamazlar. Bazı kablosuz kameralarda, pillerin şarjlı kalmasına yardımcı olmak için, bir güneş enerjisi paneli monte edilmektedir.
Floodlight Kameraları: Bunlar, kamera açıldığında faaliyete geçen büyük bir projektör ışığına sahip, kablosuz dış mekan kameralarıdır. Bu, daha net videolar çekmelerine ve potansiyel olarak davetsiz misafirleri korkutmalarına yardımcı olur. Mevcut aydınlatma kablolarına bağlanabilir veya bir prizden güç alabilir.
Görüntülü Kapı Zilleri: Bu popüler dış mekan kamera türü; standart kapı zilinizi, içinde kamera olan bir kapı ziline dönüştürür. Kamera hareket algıladığında veya kapı ziline basıldığında kaydetmeye başlar ve akıllı telefonunuzda veya akıllı TV’nizde iki yönlü sesi açar. Böylece ön kapınızda olan kişiyi görebilir ve konuşabilirsiniz. (Kişi sizi duyabilir ancak göremez.) Ayrıca, çekime daha sonra bakabilmeniz için zili yanıtlamazsanız etkileşimi kaydeder. Çoğu görüntülü kapı zilinin, basit bir DIY projesi olan mevcut kapı zili kablo tesisatınıza bağlanması gerekir. Birkaç pille çalışan modelleri de vardır.
Faydaları Nelerdir?
Kameraları gören davetsiz misafirler,evinize ya da işyerinize girmekten büyük ihtimalle vazgeçecektir.
Evinize ya da komşunuzun evine bir hırsız girdiğinde, sokağınızda bir asayiş olayı vuku bulduğunda, bir araba çalındığında, bir suçlu polisten kaçıp mahallenize saklandığında, kaydettiğiniz görüntüler sizin ve diğer insanların mal ve can kaybının önüne geçilmesinde faydalı olacaktır.
Evinizden uzakta bulunduğunuz zamanlarda, cep telefonunuzdan ya da bilgisayarınızdan canlı olarak, evinizin çevresini ve içini izleyebilirsiniz.
Kamera Sistemleri Konusunda En Fazla Merak Edilen Sorular
Yukarıda ana hatlarıyla güvenlik kamera sistemleri konusunda bilgi verdik. Şimdi de güvenlik kamera sistemleri hakkında bilgi verelim. İşte en fazla sorulan sorular ve cevapları.
En çok tercih edilen kamera markaları nelerdir?
Kamera fiyatına ve kalitesine göre; Samsung, Sony, Hikvision, Dahua, Haikon, Neutron, Everest, Hilook, S-Link, Dunlop, Avenir, Ttec, Goldmaster, Cenova, Scsi, Spy, Vitec, Bullwark, VGuard, Fujitron.
Güvenlik kamerası tamir, bakım, arıza, teknik servisi nereden bulurum?
Bunun için Google arama motorunu kullanabilirsiniz. İhtiyacınız olan hizmeti aratarak, yetkili teknik servise ulaşabilirsiniz. Tabii güvenlik şirketi hakkında internette yapılan yorumları ve şikayetleri mutlaka okumalısınız. Bu konuda sizlere yardımcı olmaktan mutluluk duyarız.
İkinci el kamera sistemleri ne kadar?
İkinci el kamera sistemleri kaç para ya da alınır mı diye soruyorsanız, kısaca bilgilendirelim. Fiyatlar kamera başına 200-250 TL arası değişiyor. Tabii bu fiyata gerekli aparatlar ve hdd dahil değildir. Elektronik eşyaların ikinci elleri biraz risklidir. Garantisi olmayacağı için, bozuk bir cihaz alabilirsiniz. bunun önlemini almanız gerekiyor.
Eve kamera sistemi kurma maliyeti ne kadar?
“Eve kamera sistemi kurmak istiyorum“ diyor ve ev içi kamera sistemi fiyatları nedir diye merak ediyorsanız, buradan bizimle iletişime geçebilirsiniz. İster mail ile, ister whatsapp hattından ister telefon numaramızdan bize ulaşarak, fiyatlar hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Caydırıcı kamera nedir?
“Caydırıcı kamera nedir, caydırıcı kamera ne işe yarar” sorularının cevabı, aslında kendi içerisinde bulunuyor. Herhangi bir fonksiyonu olmayan sahte kameralara, halk arasında caydırıcı kamera denir. Işıklı modelleri daha gerçekçi olduğundan, daha çok tercih edilmektedir. Caydırıcı kamera fiyatları 15 TL ile 100 TL arasında değişmektedir. Hepsiburada, Teknosa, N11, Tekzen, Migros, Gittigidiyor gibi sanal mağazalardan satın alabileceğiniz gibi, bizlere de ulaşabilirsiniz.
Ev güvenlik sistemleri nelerdir?
Ev güvenlik sistemleri denildiğinde, geleneksel ve modern yöntemler akla geliyor. Geleneksel yöntemler denildiğinde, eve birkaç köpek almak yada kapıya zil bağlamak akla geliyor. Modern yöntemlerde ise, alarm sistemleri ve kamera sistemleri bulunuyor.
Akıllı ev güvenlik sistemi nedir?
Akıllı ev sisteminde; ev güvenliği (kamera, yangın, hırsızlık), her türlü aydınlatma, perde, eğlence sistemi (ses, video, CD, radyo), ısıtma ve soğutma sıcaklığı (oda, havuz) gibi tüm sistemler, entegre konfigürasyona sahiptir.
Rahat bir yaşamda güvenlik en önemli şeydir. Güvenlik kameraları, konumdan bağımsız olarak evinizin dışını ve içini izleyebilir ve güvenliği uzaktan yapılandırabilir ve izleyebilirsiniz. Kameraların hareket sensör modu sayesinde içeri giren ve çıkan kişilerin hareketlerini kontrol edebilir, perdeleri kapatabilir, tüm kapıları ve pencereleri aynı anda kilitleyebilirsiniz.
CCTV nedir?
CCTV, “Close Circuit TeleVision” kelimelerinin baş harflerinden oluşur. Anlamı, “Kapalı Devre Televizyon”’dur. Yani güvenlik kameralarının kablolar aracılığı ile bir bilgisayara ya da bir televizyona bağlanmasına denilmektedir. CCTV kamera çeşitleri; Hızlı Dome Kamera, Dome IP Kamera, Kutu IP Kamera, Küp IP Kamera, IR Bullet IP Kamera’dır.
Kamera izleme programları ne işe yarar?
Google Play, Apple Store gibi mağazalardan indirebileceğiniz İos ve android uyumlu kamera izleme programları ya da kamera izleme uygulamaları sayesinde, evinizdeki ya da işyerinizdeki kameraları canlı olarak takip edebilirsiniz. Ücretsiz kamera izleme yazılımları olabileceği gibi, ücretli kamera izleme yazılımları da bulunmaktadır.
IR değişken odaklı lens nedir?
Işık şiddetinin çok düşük olduğu ortamlarda, net çekim yapılmasını sağlayan lenslere verilen isimdir.
Güvenlik kamerası için kiminle çalışmalıyım?
Alacağınız marka ürünlerin yetkili satıcısının bulunup bulunmadığına, servis ağının nereleri kapsadığına, montaj ve kurulumu yapacak olan firmanın geçmiş dönemdeki işlerine, bilgi ve birikimine önem göstermelisiniz. Güvenlik kamerası yorumların, güvenlik kamerası önerilerine kulak vermelisiniz.
Kamera sistemlerinde en çok karşılaşılan sorunlar nelerdir?
Güvenlik kamerasının bulanık göstermesi, güvenlik kamerasının karanlık göstermesi, güvenlik kamerasının karıncalanması, elektrik kesintileri nedeniyle kameraların devre dışı gelmesi gibi problemler, insanların en fazla karşılaştığı sorunlardır.